All on 4 i All on 6

Indikacije za All on 4 i All on 6

Koncepti All on 4 i All on 6 predstavljaju vrhunsku inovaciju u oblasti dentalne implantologije, posebno namjenjenu pacijentima koji su potpuno bez zuba. Zahvaljujući ovim revolucionarnim metodama, moguće je u samo dva dana pacijentima ugraditi implantate, napraviti privremeni fiksni most i vratiti im sposobnost normalnog žvakanja, kao i estetski izgled lica.

All on 4 i All on 6

Posebno je namjenjen pacijentima koji su zbog traume zuba, karijesa, raznih dentalnih infekcija ili roničnih parodontalnih oboljenja ostali bez i jednog zuba, trajno je narušena mogućnost pravilnog žvakanja hrane i izgovaranja riječi, a samim tim i socijalni život pacijenta.

Prije tri decenije, jedina opcija za pacijente bez zuba bile su totalne akrilatne proteze, koje su često bile neugodne i neprijatne za nošenje. Srećom, danas postoji brzo i trajno rješenje na četiri ili šest implantata, nazvano All on 4 i All on 6.

Šta su All on 4 i All on 6?

U gornju i donju bezubu vilicu, ukoliko postoji dovoljno kosti u visini i širini, ugrađuju se četiri ili šest implantata na pozicijama drugih sjekutića i premolara. Implantati koji se postavljaju na poziciji sjekutića ugrađuju se vertikalno u kost, a implantati koji se postavljaju u poziciji drugog premolara naginju se pod uglom do 30 stepeni, kako bi se izbjegao ulazak implantata u područje maksilarnog sinusa u gornjoj vilici, dok se naginjanjem bočnih implantata u donjoj vilici izbjegava postavljanje implantata u područje živca nervusa mandibularisa.

All on 4

Za vrijeme operacije provjerava se stabilnost implantata za kost i tokom operacije se postavljaju specijalne suprastrukture i kapice, te se rana ušiva. Odmah nakon operacije uzimaju se otisci za izradu privremenih fiksnih mostova, te se oni specijalnim šarafima fiksiraju na suprastrukture implantata. Tri do šest mjeseci nakon postavljanja privremenih zuba ponovno se uzimaju otisci i izrađuju finalni zubi koji su ojačani titanskim konstrukcijama. Postoji mogućnost izrade raznih finalnih konstrukcija zavisno o želji pacijenata kao što su titanijumske konstrukcije sa akrilatnim zubima, titanijum kompozitne konstrukcije, te metalo-
keramičke, titanijum – cirkonske konstrukcije i čisto cirkonske konstrukcije.

All on 6

Koncept All on 4 i All on 6 izmislio je dr Malo sa svojim timom i originalno je izveden i patentiran na Nobel implantatima.

A sličan koncept koji se koristi u našoj ordinaciji je napravljen i na Straumann implantatima i naziva se Pro Arch Straumann fiksni koncept.

Nakon ovog prvog koraka, pacijenti mogu uživati u funkcionalnim i estetski privremenim rješenjima, a nakon nekoliko meseci moguće je izraditi finalne zube po njihovoj želji. Tačno prilagođene konstrukcije, izrađene od visokokvalitetnih materijala, garantuju dugotrajnost i prirodan izgled osmijeha.

Prednosti All on 4 i All on 6 koncepta

Prednosti ovih koncepta su mnogobrojne, uključujući brzu rekonstrukciju bezubosti, sigurno držanje proteze bez straha da će ispasti, poboljšanu estetiku lica i ubrzan oporavak. Nakon vađenja zuba, moguće je odmah ugraditi implantate bez dodatnog čekanja i nema dodatnih hiruških zahvata, kao što su rekonstrukcija kosti i podizanje sinusa.

Zahvaljujući All on 4 i All on 6 metodama, pacijenti se ponovo mogu osmijehnuti sa samopouzdanjem i uživati u svakodnevnim aktivnostima bez ograničenja, jer mogu da održavaju higijenu kao i dok su imali svoje zube, a u slučaju potrebe za nekim korekcijama na radu, lako se može skinuti i korigovati ono što je potrebno.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917