Estetska stomatologija

Prilikom razmišljanja o lijepom osmijehu, prva stvar koja nam obično padne na pamet su bijeli zubi. Estetska stomatologija nudi postupak poznat kao izbjeljivanje zuba, koji može značajno poboljšati bjelinu zuba i dati vam svjetliji osmijeh.

Šta je izbjeljivanje zuba?

Izbjeljivanje zuba je estetski zahvat koji omogućava da vaši zubi postanu bijelji nego što su prirodno. Ovaj tretman je siguran i uspješan način za postizanje svijetlijeg osmijeha.

Zašto nam zubi tamne sa vremenom?

Zašto, zapravo, zubi postaju tamniji s vremenom? Bjelina zuba se s vremenom gubi zbog prirodnog procesa starenja. Takođe, vanjski faktori, poput konzumacije hrane i pića bogatih tamnim pigmentima, kao i pušenje, mogu ubrzati tamnjenje zuba.

Da li ovaj postupak šteti vašim zubima?

Bitno je napomenuti da izbjeljivanje zuba ne šteti vašim zubima. Ovaj tretman je jednostavan, bezbolan i ne oštećuje zubnu strukturu niti uzrokuje preosjetljivost zuba.

Ko može izbjeljivati zube?

Što se tiče kandidata za izbjeljivanje zuba, gornje dobne granice nema, ali se ne preporučuje djeci. Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a trajanje bjeline zuba zavisi o vašim životnim navikama. Važno je redovno održavati pravilnu oralnu higijenu kako biste očuvali svježinu boje.

Kada je vidljiv rezultat i koliko je dugotrajan?

Treba imati na umu da rezultati izbjeljivanja zuba mogu varirati zavisno od početnog stanja zuba, vrsti korištene tehnike i redovnom održavanju oralne higijene nakon tretmana. Prije nego što se odlučite za izbjeljivanje zuba, uvijek je najbolje konsultovati se sa stomatologom kako biste dobili savjet prilagođen vašim specifičnim potrebama.

Stomatološki nakit

Takođe, u cilju poboljšanja estetike ili prema želji pacijenta, moguće je ugraditi i zubni nakit, poznat kao cirkon. Ovaj postupak ne zahtijeva brušenje gleđi zuba niti anesteziju i pruža bezbolno iskustvo, slično postavljanju bijele kompozitne plombe. Stomatolog će morati ukloniti meke naslage kako bi stvorio ležište za cirkon, što će omogućiti adekvatnu postavu zubnog nakita.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917