Implantologija

Implantologija je grana dentalne medicine koja se bavi ugradnjom zubnih implantata kako bi se zamijenili izgubljeni zubi. Ovi implantati su titanski šarafi koji se postavljaju hirurški u vilicu i služe kao zamjena za prirodne zubne korijene.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanijumski šarafi koji se hirurški ugrađuju u viličnu kost kako bi se zamijenili prirodni korijeni zuba. Oni se koriste kao nosači protetske konstrukcije, kao što su zubne krune ili mostovi.

Prednosti ugradnje zubnih implantata

Ugradnja zubnih implantata ima brojne prednosti, uključujući:

  • Prirodan izgled
  • Očuvanje kosti
  • Ne zahtijeva brušenje susjednih zuba
  • Trajno rješenje
  • Očuvanje funkcije žvakanja
  • Povećanje samopouzdanja

Priprema ugradnje

Prije ugradnje implantata, pacijent se podvrgava temeljnom pregledu kako bi se utvrdio kvalitet kosti i planirao postupak. U nekim slučajevima, može biti potrebna nadogradnja kosti prije nego što se implantati mogu ugraditi.

Ugradnja implantata

Ugradnja implantata je hirurški postupak koji se izvodi pod lokalnom anestezijom. Sam postupak traje oko 15 minuta. Nakon ugradnje, implantati se ostavljaju da srastu sa kosti, a pacijent koristi privremene krunice tokom ovog procesa.

Postavljanje trajnog protetskog rješenja

Nakon što implantati srastu s kosti, postavlja se trajno protetsko rješenje. To uključuje oblikovanje zubnog mesa i postavljanje trajnih zubnih kruna.

Održavanje oralne higijene nakon ugradnje zubnih implantata

Nakon ugradnje implantata, pacijent mora pažljivo održavati oralnu higijenu kako bi spriječio infekcije i očuvao dugotrajnost implantata. Pravilno četkanje zuba, korišćenje konca i redovni stomatološki pregledi su ključni za održavanje oralnog zdravlja.

Razlika između implantata i mostova

Implantati su često bolji izbor od zubnih mostova jer ne zahtijevaju brušenje susjednih zuba i pružaju trajno rješenje za zamjenu izgubljenih zuba. Zubni mostovi su privremeno rješenje koje zahtijeva zamjenu nakon nekoliko godina.

Oporavak nakon ugradnje implantata

Nakon ugradnje implantata, pacijent može osjetiti oticanje i bol, ali to je normalna reakcija. Oporavak uključuje upotrebu analgetika i hladnih obloga. Održavanje oralne higijene je takođe važno tokom procesa oporavka.

Zubne proteze na implantatima

Zubne proteze na implantatima su stabilnije od običnih proteza i omogućavaju bolju funkciju žvakanja i govor. Ove proteze se mogu skinuti radi održavanja higijene.

All on 4 i All on 6

All on 4 i All on 6 su metode koje omogućavaju pacijentima da dobiju potpuno nove zube u roku od 24 sata. Ove metode uključuju ugradnju implantata i postavljanje privremenih mostova, koji se kasnije zamjenjuju trajnim rješenjem.

Mini implantati

Mini implantati se koriste kada standardni implantati nisu mogući. Oni su manji, ali i dalje pružaju stabilnost i podršku protezi.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917