Ortodoncija

Fiksni ortodontski aparat: Ispravljanje zuba bravicama i lukovima

Fiksni ortodontski aparat je tretman koji se koristi za ispravljanje zuba. Ovaj aparat se sastoji od nekoliko komponenti.

Sastav Fiksnog Ortodontskog Aparata

Fiksni ortodontski aparat obično uključuje tube ili prstenove koji se postavljaju na prve stalne molare (šestice), bravice koje se lijepe na svaki pojedinačni zub, i žičane lukove koji prolaze kroz središnji žlijeb na bravici. Modernija i udobnija opcija za pacijente je samoligirajuća bravica.

Postavljanje bravica

Bravice se postavljaju na zube isključivo od strane specijalista ortodoncije i pacijenti ih ne mogu sami skidati. Redovne kontrole su potrebne svakih 4-6 nedelja. Izbor određenih vrsta bravica zavisi od specifičnog slučaja, pacijentovih želja i naravno, troškova. Postavljanje fiksnog aparata na jednoj vilici je bezbolno i traje oko 45 minuta.

Mobilni ortodontski aparat za najmlađe pacijente

Mobilni ortodontski aparati su namijenjeni najmlađim pacijentima koji se još uvijek razvijaju. Oni mogu biti dizajnirani za jednu vilicu (aktivne ploče) ili za obje vilice (aktivator, bionator). Pacijenti sami stavljaju i skidaju ove aparate. Važno je napomenuti da je saradnja i volja djeteta da nosi aparat od suštinskog značaja za uspješnu terapiju.

Invisalign folije za ispravljanje yuba

Invisalign folije predstavljaju alternativu fiksnim bravicama. Ovo su providne plastične folije koje se koriste za ispravljanje zuba i postavljanje u željeni položaj. Svaki set folija je precizno dizajniran na osnovu otisaka izrađenih u stomatološkoj ordinaciji.

Prednosti invisalign folija

Invisalign folije su estetski prihvatljive jer su potpuno neprimjetne. Osim toga, olakšavaju održavanje oralne higijene jer se lako skidaju radi pranja. Sile koje ispravljaju zube ravnomjerno se raspoređuju po površini zuba, za razliku od fiksnih proteza koje vrše pritisak samo na bravice.

Individualni Pregled i Odluka

Na osnovu otisaka vilice, može se izraditi 3D animacija kako bi se procijenilo koliko je folija potrebno za ispravljanje zuba i kako će rezultat izgledati nakon terapije. Konačna odluka o terapiji je na Vama, a prvi pregled je obično besplatan.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917