Preventivna Stomatologija

Preventivna stomatologija se fokusira na sprečavanje nastanka oboljenja zuba i mekih tkiva u usnoj šupljini. Ovo područje primjenjuje niz mjera kako na individualnom nivou (poput pranja zuba) tako i na generalnom nivou (mjere koje zajednica primjenjuje, kao organizovane školske preglede).

Redovne posjete stomatologu

Prvi korak prema očuvanju zdravih zuba je redovno posjećivanje stomatologa. To nije rezervisano samo za one koji osjećaju bol. Stomatolog vam može pomoći prije nego što se problemi pogoršaju. Zato nema razloga čekati da vas zub zaboli – prevencija je ključna!

Čišćenje zuba kod kuće

Svi znamo koliko je važno četkati zube, ali često zaboravljamo na nekoliko ključnih stvari. Pravilna tehnika četkanja i redovna zamjena četkice su od suštinskog značaja. Ne zaboravite ni na čišćenje jezika, jer se tamo skrivaju bakterije koje mogu izazvati loš zadah.

Pravilna prehrana za zdrave zube

Ishrana igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja zuba. Smanjite unos šećera i kiselina, jer mogu oštetiti gleđ. Pravilna ishrana također podrazumijeva ravnotežu minerala i vitamina, a dijeta djece ne bi trebala biti bazirana na ugljenim hidratima.

Upotreba zaštitnih sredstava

Ako se bavite sportom, razmislite o nošenju sportske zaštite za zube. To može spriječiti povrede i sačuvati vaš osmijeh.

Prevencija od ranih dana

Prevencija počinje od najmlađeg uzrasta. Naučite djecu kako pravilno brinuti o svojim zubima. Redovni stomatološki pregledi od ranog djetinjstva pomažu u očuvanju zdravlja zuba tokom cijelog života.

Zalijevanje fisura

Kako biste spriječili pojavu karijesa, posebno kod djece, možete zaliti linijskaa udubljenja na griznoj površini bočnih zuba. Postupak je bezbolan i traje oko 15 minuta. Prvo se zubi očiste i osuše, zatim se nanosi zalijevač koji se zatim prosvjetljava. Na ovaj način se sprečava nastanak karijesa u regionu fisura koje su zalivene.

Fluorizacija zuba

Fluor je mineral prisutan u hrani i vodi, i pomaže u jačanju zuba. Međutim, svakodnevno zubi gube minerale procesom poznatim kao demineralizacija, koji je uzrokovan kiselinama iz bakterija i šećera u ustima. Fluorizacija zuba pomaže u zaustavljanju ovog procesa i čini zube otpornijima na kiseline. Postupak se sastoji od nanošenja fluora na zube specijalnom četkicom ili korištenjem gela/želea. Potrebno je zadržati gel u ustima nekoliko minuta, ispljunuti ga, i ne jesti ništa sljedećih 30 minuta. Koliko često se ovaj tretman ponavlja zavisi od individualnih potreba, ali se preporučuje barem jednom godišnje u preventivne svrhe.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917