Protetika

Zubna protetika obuhvata različite zamjene za prirodne zube kako bi se riješili problemi nedostajućih zuba ili poboljšao izgled i funkcionalnost postojećih.

Fiksna i mobilna protetika: Dva osnovna tipa

Zubnu protetiku možemo podijeliti na fiksnu i mobilnu protetiku. Fiksna protetika uključuje ljuskice za zube, zubne krunice i zubne mostove, dok mobilna protetika obuhvata totalne proteze, parcijalne proteze i proteze na implantatima. U nekim situacijama, kada implantati nisu opcija, može se koristiti kombinacija mobilne i fiksne protetike kako bi se stvorila cjelovita nadoknada za zube.

Zubni mostovi: zamjena za nedostajuće zube

Zubni mostovi su protetske nadoknade koje se sastoje od zubnih krunica povezanih u jednu cjelinu. Koriste se kada nedostaje jedan ili više zuba ili kada su postojeći zubi ozbiljno oslabljeni. Bitno je da postoji određeni broj zuba koji mogu poslužiti kao potpora mostu. Zubni most može se postaviti na prirodne zube ili na implantate ako nedostaje veći broj zuba.

Različiti Tipovi Zubnih Mostova: Cirkon-Keramički i Metal-Keramički

Postoje različite vrste zubnih mostova. Cirkon-keramički mostovi su izrađeni od visokokvalitetne keramike na osnovi cirkonij oksida. Oni pružaju prirodan izgled i izuzetnu čvrstoću. Metal-keramički mostovi, s druge strane, imaju metalnu osnovu prekrivenu keramikom. Ovi mostovi su takođe dugotrajni i čvrsti, ali mogu imati estetska ograničenja.

Zubne Krunice: Povratak Funkcije i Estetike

Zubne krunice su protetske nadoknade koje se postavljaju na zubni implantat ili izbrušeni prirodni zub. Njihova svrha je povratiti izgubljenu funkciju zuba ili poboljšati estetiku. Postoje različiti materijali za izradu krunica, uključujući cirkon-keramiku, metal-keramiku i staklokeramiku. Svaki materijal ima svoje karakteristike i prednosti.

Ljuskice za Zube: Poboljšanje Estetike

Ljuskice za zube su tanke obloge koje se postavljaju na prednju površinu zuba kako bi se poboljšao izgled osmijeha i riješili različiti estetski problemi. Mogu biti izrađene od keramike ili kompozitnih materijala. Koriste se za promjenu boje zuba, obnovu oštećenih ili okrnjenih zuba, ispravljanje nepravilnosti ili neravnih zuba i zatvaranje razmaka između zuba.

Mobilne Nadoknade: Parcijalne i Totalne Proteze

Parcijalne i totalne proteze spadaju u mobilne nadoknade koje pacijenti mogu sami skidati i stavljati. Koriste se kada nema uslova za postavljanje mostova i implantata. Kombinovani radovi su kombinacija fiksne i mobilne protetike i koriste se u slučaju kada nije moguće postaviti mostove.

Sve ove protetske nadoknade imaju svoje specifične namjene i karakteristike, ali zajedničko im je da mogu riješiti različite dentalne probleme i poboljšati osmijeh pacijenata.

Kombinovani radovi

Kombinovani radovi predstavljaju spoj fiksne i mobilne nadoknade i koriste se u slučaju nemogućnosti izrade mostova. Fiksnim nadoknadama (krunicama) preoblikuju se ostali zubi i pripremaju za prihvatanje parcijalne proteze sa metalnom osnovom. Krunice su sa parcijalnim protezama povezane specijalnim elementima – atečmenima (kopčama), koji su skriveni. Uz dobru stabilnost, ove nadoknade su maksimalno komforne i estetski vrlo prihvatljive. Pored opisane parcijalne proteze sa metalnom osnovom, postoje proteze bez metalne osnove, koje su kukicama povezane sa zubima. Zbog svojih svojstava spadaju u privremene proteze.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917