Ortodoncija za odrasle i njene prednosti

Ortodoncija nije samo za djecu! U današnje vrijeme, sve više odraslih odlučuje se da isprave svoje zube i poboljšaju oralno zdravlje kroz ortodontske tretmane. Možda se pitate da li postoji starosna granica za nošenje ortodontskog aparata. Odgovor na to pitanje je – NE! Nikada nije kasno da uložite u svoj osmijeh i konačno dobijete zube o kojima ste oduvijek maštali.

ortodoncija za odrasle

Vrste ortodontski aparata

Postoji nekoliko načina kako djeluje ortodoncija za odrasle. Najčešće se koriste fiksni aparati, poput metalnih bravica ili providnih keramičkih bravica. Ovi aparati rade na isti princip – postepeno pomjeraju zube u željeni položaj kroz primjenu blagog pritiska. Bravice se redovno podešavaju kako bi se postigao najbolji mogući rezultat.

Uz fiksne aparate, sve popularniji postaju i providne folije. Ove providne folije se skidaju prilikom jela i čišćenja zuba, ali se moraju nositi najmanje 22 sata dnevno kako bi bile efikasne. Ove folije su odličan izbor za odrasle osobe koje su odgovorne i žele diskretan način za ispravljanje zuba.

Ortodontska terapija kao predprotetska priprema

Jedna od glavnih indikacija, osim estetike, kod pacijenata starije životne dobi, je ortodoncija za odrasle kao predprotetska priprema. Ukoliko zbog položaja ili nagiba zuba, stomatolog procjeni da se ne može trenutno uraditi određeni zahvat, tada se prvo radi priprema za protetiku, a to je ortodontska terapija.

Zaštita nakon ortodontske terapije

Nakon završene ortodontske terapije obavezna je zaštita, koja će čuvati vaše zube u položaju koji želimo. Tada se postavlja retainer aparat koji se koristi nakon nošenja fiksnog aparata. Retaineri pomažu u održavanju postignutih rezultata i sprječavaju vraćanje zuba u prvobitni položaj.

Važno je da znate da ortodontski tretmani traju neko vrijeme i zahtjevaju disciplinu. Redovne posjete stomatologu su ključne kako bi se pratila progresija tretmana i pravovremeno reagovalo na eventualne komplikacije.

Uljepšajte svoj osmijeh i poboljšajte kvalitet života kroz ortodontske tretmane. Nema više izgovora da vaš osmijeh ne zaslužuje najbolje! U ordinaciji TB Dent je svakog petka i subote dan za prve ortodontske preglede koji su besplatni! Pomoću softvera i digitalnog skenera radimo analizu Vaših zuba i pravimo plan terapije.

Više o vrstama ortodontskih aparata pročitajte na link-u.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917