Endodoncija

Endodoncija: Šta obuhvata?

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi proučavanjem zubne pulpe, dijagnozom, prevencijom i liječenjem bolesti i povreda zubne pulpe, zajedno s njihovim pratećim stanjima.

Cilj endodoncije: Očuvanje zdrave zubne pulpe ili njeno uklanjanje

U kliničkom smislu, endodoncija ima dva osnovna cilja. Prvi je očuvati zdravu zubnu pulpu kao dio zuba. Drugi je ukloniti cijelu pulpu u slučaju zuba s upaljenom ili inficiranom pulpom. To uključuje i liječenje kada je prisutna zubna pulpa i očuvanje zuba koji nisu uspjeli odgovoriti na nehirurško endodontsko liječenje ili za zube koji su razvili nove lezije, na primjer, kada je potrebno ponovno liječenje korijenskog kanala.

Revizija korijenskog kanala: Kada je potrebno?

Ponekad se, unatoč prethodnom liječenju korijenskog kanala, može pojaviti infekcija. U takvim slučajevima, postojeće punjenje korijenskog kanala mora se ukloniti. Kanal zuba se proširuje kako bi se uklonio inficirani dio, kanal se deyinfikuje, a zatim se puni i zatvara plombom.

Liječenje korijenskog kanala: Zašto i kako se izvodi?

Liječenje korijenskog kanala je stomatološki postupak koji se koristi za liječenje inficirane zubne pulpe. Oštećenje zubne pulpe obično se događa kada bakterije prodiru u pulpnu šupljinu kroz karijesnu šupljinu ili neadekvatno punjenje zuba. Liječenje korijenskog kanala je potrebno kada je pulpa nepovratno oštećena. Prije postupka, vrši se klinički i radiografski pregled kako bi se postavila dijagnoza i planiralo liječenje. Lokalna anestezija se primjenjuje kako bi se postupak izveo bezbolno. Zub koji se tretira izoluje se kako bi se spriječio ulazak pljuvačke i zaštitili disajni putevi. Postupak se često provodi u jednom ili više tretmana. Nakon što se očisti i pripremi, kanal korijena zuba se puni kako bi se osigurao njegov dugotrajni opstanak. Na kraju, zub se restauriše ispunom ili protetskom nadogradnjom i krunom kako bi se vratio u funkciju.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917