Uticaj trudnoće na oralno zdravlje

Trudnoća donosi brojne promjene u organizmu žene, uključujući i promjene u oralnom zdravlju.

Hormonski disbalansi i fizički simptomi poput mučnina, povraćanja, neispavanosti i umora mogu uticati na oralnu higijenu trudnica, da bude zanemarena.

Gingivitis i parodontitis

Gingivitis, upala mekih tkiva oko zuba, posebno je izražena kod trudnica.

Ako se ne liječi, gingivitis može napredovati u ozbiljniji oblik bolesti, parodontitis, što može dovesti do ozbiljnih problema sa zubima i tkivima oko njih.

Gingivitis

Neka istraživanja pokazuju povezanost parodontitisa sa rizikom od eklampsije, prijevremenog porođaja, rođenja djeteta male tjelesne težine i dr.

Epulis gravidarum

Tokom trudnoće, najčešće između drugog i trećeg mjeseca može se pojaviti epulis gravidarum, bezopasna izraslina na gingivi.

To je posledica hormonalnih promjena i nedovoljne oralne higijene, koja se u većini slučajeva povlači nakon porođaja.

Epulis gravidarum

Bujanje gingive i stvaranje parodontalnih džepova otežava sprovođenje oralne higijena (jer i najpažljivije četkanje zuba izaziva krvarenje i bol), što doprinosi nakupljanju zubnog plaka (naslaga na zubima) koji pogoršava upalu gingive, ali je i najoodgovorniji za nastanak – KARIJESA.

Često možemo čuti da je zbog trudnoće i gubitka kalcijuma, kvalitet zuba značajno opao, što je velika zabluda i neistina.

Osnovni razlog su loša oralna higijena, povećana kiselost pljuvačke usled čestih povraćanja, promjena načina ishrane i rijetke posjete stomatologu.

Dakle, savjet je redovna kontrola kod stomatologa na svakih dva do tri mjeseca.

Uloga prehrane

Pravilna prehrana ključna je za razvoj zuba fetusa i očuvanje oralnog zdravlja majke.

Hranjive stavri poput belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, posebno kalcijuma i fosfora, igraju važnu ulogu u tom procesu.

Masti su neophodne za pravilan metabolizam vitamina A i D, koji imaju veoma važnu ulogu u izgradnji zuba i čiji nedostatak dovodi do deformiteta zuba.

Poželjno je unositi vitamin C, kao i hranu bogatu kalcijumom. Naime, kod žena se nakon petog mjeseca trudnoće povećava tražnja za kalcijumom, jer se on počinje ugrađivati u koštani sistem i zube ploda.

Zabluda je da se kalcijum može osloboditi iz zuba majke i da zbog toga trudnice imaju problema sa zubima!

Sa druge strane, istina je da se on oslobađa iz kostiju trudnice i zato ga treba unositi u većoj mjeri kako ne bi došlo do slabljenja koštane građe majke

Primjena fluora

Primjena fluora tokom trudnoće može ojačati zubnu gleđ i smanjiti rizik od karijesa. Međutim, važno je koristiti ga pažljivo i uz savjetovanje stomatologa.

Redovne posjete stomatologu

Redovne posjete stomatologu tokom trudnoće su ključne za očuvanje oralnog zdravlja i prevenciju mogućih komplikacija.

Trudnice koje vode brigu o oralnoj higijeni i redovno posjećuju stomatologa imaju manji rizik od problema sa zubima tokom trudnoće.

Pozovite nas još danas!

+387 65 140 917